De stappen van het autorijden, van starten tot parkeren

Autorijden is een essentiële vaardigheid die ons de vrijheid geeft om van de ene plaats naar de andere te reizen. Of je nu een beginnende bestuurder bent of gewoon wat opfrissing nodig hebt.

Het starten van de motor

Het eerste wat je moet doen voordat je de weg op gaat, is het starten van de motor van je voertuig. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Zorg ervoor dat je voertuig in de “P” of “N” stand staat: Als je een automatische transmissie hebt, moet de versnellingspook in de “P” (Parkeren) of “N” (Neutraal) stand staan. Bij een handgeschakelde transmissie moet de versnellingspook in de neutrale stand staan en moet de koppeling worden ingetrapt.
 2. Plaats je voet op de rem: Houd je voet stevig op het rempedaal terwijl je de motor start.
 3. Steek de sleutel in het contactslot of druk op de startknop: Draai de sleutel naar rechts of druk op de startknop om de motor te starten. Houd de sleutel of knop ingedrukt totdat de motor volledig is gestart.
 4. Controleer de waarschuwingslampjes: Kijk op het dashboard om te controleren of er geen waarschuwingslampjes branden. Als er lampjes branden, raadpleeg dan de handleiding van je voertuig voor verdere instructies.
 5. Laat de handrem los: Als je de handrem hebt aangetrokken, vergeet dan niet om deze los te laten voordat je gaat rijden.

Het optrekken en wegrijden

Nu de motor draait, laten we eens kijken naar het optrekken en veilig de weg op gaan:

 1. Schakel in de eerste versnelling (bij handgeschakelde transmissie): Als je een handgeschakelde transmissie hebt, schakel dan in de eerste versnelling en laat langzaam de koppeling opkomen terwijl je gas geeft.
 2. Verplaats je voet van het rempedaal naar het gaspedaal: Laat geleidelijk je voet van het rempedaal komen en plaats deze op het gaspedaal.
 3. Geef geleidelijk gas: Druk voorzichtig op het gaspedaal om het voertuig langzaam in beweging te brengen. Vermijd te snel optrekken, vooral op gladde wegen.
 4. Houd je ogen op de weg: Blijf altijd alert en houd je aandacht op de weg. Controleer je spiegels en kijk over je schouder voordat je van rijstrook wisselt.

Het rijden op de weg

Nu je op de weg bent, zijn hier enkele belangrijke tips om veilig te rijden:

 1. Houd je aan de snelheidslimieten: Respecteer altijd de geldende snelheidslimieten en pas je snelheid aan de omstandigheden aan.
 2. Houd voldoende afstand: Houd een veilige volgafstand tussen jouw voertuig en het voertuig voor je. Dit geeft je voldoende reactietijd in geval van nood.
 3. Gebruik je richtingaanwijzers: Gebruik je richtingaanwijzers om aan te geven wanneer je van richting verandert of afslaat.
 4. Volg de verkeersregels: Stop bij stopborden, geef voorrang aan andere weggebruikers wanneer dat nodig is, en respecteer alle verkeersregels.

Het parkeren van je voertuig

Wanneer je je bestemming hebt bereikt, is het tijd om je voertuig veilig te parkeren:

 1. Zoek een geschikte parkeerplaats: Kies een parkeerplaats die geschikt is voor je voertuig en controleer of parkeren daar is toegestaan.
 2. Gebruik je richtingaanwijzers: Gebruik je richtingaanwijzers om aan te geven dat je gaat parkeren.
 3. Parkeer rustig en nauwkeurig: Zorg ervoor dat je het voertuig rustig en nauwkeurig in de parkeerplek manoeuvreert. Gebruik je spiegels en kijk over je schouder om te controleren of je voldoende ruimte hebt.
 4. Zet je voertuig op de handrem: Trek de handrem aan om te voorkomen dat je voertuig onbedoeld beweegt.

Met deze stappen ben je goed voorbereid om veilig en zelfverzekerd de weg op te gaan. Vergeet niet altijd alert te blijven en de verkeersregels te volgen voor een veilige autorit.